corona
Klik hier om naar een artikel te gaan dat tips geeft voor lesgeven in coronatijd.
Klik hier om naar een artikel te gaan dat tips geeft voor lesgeven in coronatijd.
Fluiten bouwen op scholen in coronatijd (Hetty van Geene)
Dit jaar ben ik toch gaan bouwen op de scholen met kinderen tussen 10 en 12 jaar.
De extra maatregelen daarbij;
Fluiten bouwen met ouders. Op twee scholen bouw ik in november een fluit tot de grondtoon met de ouders van de eerste klassertjes. De kinderen krijgen de fluit van Sinterklaas en elke keer als ze aan de volgende toon toe zijn, maak ik dat gaatje met de kinderen. Het bouwen ging in twee avonden met alle ouders en hulp van enkele andere gezellen. Corona maatregelen;
Bouwen en spelen in coronatijd (Truus Siddré)
Ik geef tijdens Corona geen bouwlessen aan volwassenen, wel aan kinderen.
De bouwlessen voor kinderen zien er zo uit:
De speelgroepen voor volwassenen:
Koorrepetities in coronatijd (Dorine Maalcke)
Dorine repeteert met drie koren in een kerk. De repetities worden gestreamd we via de kerkomproep, zodat koorleden die ervoor kiezen om nu niet samen te zingen thuis kunnen meedoen. Er hangt een bestuurbare camera in de kerk en het geluid is heel goed. Iedereen kan dan wel meekijken maar we laten het alleen aan de koorleden weten. De thuisblijvers mogen opmerkingen appen en iedereen mag z’n telefoon daarvoor aan houden. Dat maakt het ongedwongen en gezellig.
Spelen in Coronatijd (Corry de Klepper)
Tijdens de lock-down waren we aangewezen op Zoom en WhatsApp-video.
Dat was een heel gedoe, bamboefluitgeluid wordt nl. door de apparaat-microfoons waargenomen als geruis, en dat betekent dat het nogal eens weg gefilterd werd en spontaan ophield.
Als je wat verder bij het apparaat vandaan gaat zitten, komt het beter over, maar de kinderen hebben de neiging om zo’n beetje ín de camera te kruipen… En ze werden ongelooflijk afgeleid door alles wat buiten het kleine schermpje gebeurde, ik vond het nogal frustrerend.
Daarom ben ik gaan zoeken naar alternatieven.
Per liedje maakte ik een kort filmpje, en stuurde de kinderen zo’n filmpje als huiswerk.
Ze mochten me bellen als ze het liedje kenden, en dan kon ik via WhatsApp bekijken of het goed ging, en waar ze op moesten letten voor de volgende keer.
Dat werkte veel beter, ze konden het filmpje immers gewoon zo vaak afdraaien als ze wilden.
De filmpjes plaatste ik op een besloten Facebook pagina, zodat ze het ook nog makkelijk terug konden vinden (als ze tenminste over Facebook beschikten).
Op dezelfde manier ging ik voor de volwassenen hele stukken samenspelmuziek opnemen.
Stem voor stem over elkaar heen (met de app Acapalla Maker op m’n tablet).
Je kunt dan ook al op de ‘create’ knop drukken als er nog een stem ontbreekt (of later de laatst toegevoegde stem weer weghalen en opnieuw het commando ‘create’ geven).
Dan kan de leerling b.v. zelfstandig de alt meespelen en tóch het idee krijgen, in een echt kwartet zijn eigen stem te spelen.
Let wel: het gaat nooit zo klinken als bij echt samenspel, gezamenlijk ademhalen en een fermate uitvoeren is b.v. heel moeilijk te timen. Ook de zuiverheid wil nog wel eens wat te wensen overlaten als je alles op één stem moet inspelen. En als je een foutje maakt, staat het wel fout op de opname. Dat betekent dus: vaak opnieuw opnemen, zeker als er storende fouten in zitten (of extra geluiden, zoals de telefoon die plotseling gaat…).
Deze opnames plaatste ik ook op een besloten Facebook pagina, zodat degenen die ermee wilden oefenen, hun gang konden gaan. Iets wat voor velen een mooie manier was om verder te kunnen gaan met fluiten.
Op onze veertiendaagse lesavonden gingen we samen met de stukken aan het werk via Zoom.
Het geluid van een bamboefluit wordt door Zoom niet fraai weergegeven, valt soms zelfs geheel weg. Dit komt omdat het fluitgeluid als ‘geruis’ wordt waargenomen (en zelfs wordt weg gefilterd). Vraag leerlingen in elk geval om iets verder bij de microfoon vandaan te gaan zitten.
Er is wel een mogelijkheid op om het geluid van de fluit te verbeteren, door nl. de ’original sound’-knop aan te zetten. Daarvoor moet je eerst bij de Audio settings de ‘advanced’-knop aanklikken en op de volgende bladzijde een vinkje zetten bij ‘Show in-meeting option to Enable original sound from microphone’.
Als je dan teruggaat naar het hoofdscherm zie je links bovenin dat er een grijze knop ‘Turn on original sound’ bij is gekomen. Klik je daarop dan wordt de knop blauw, en dan wordt het fluitgeluid veel beterdoorgegeven, alleen je stemgeluid wordt een fractie zachter.
Een losse microfoon kan dan ook nog weer heel veel geluidskwaliteit toevoegen.
Ik gebruik de Samson Go-Mic, die aan het begin van de crisis € 35 kostte, nu echter alweer € 75.
Wat kun je doen met Zoom:
De gezel (unmuted) speelt een melodie, de leerlingen (muted) spelen een tegenstem (of canon) tegen de melodie die zij uit hun apparaat horen komen.
Ik gebruik overigens een aparte microfoon die met een USB aansluiting in mijn laptop zit, dat werkt beter dan de microfoon van de computer.
Let op: de vertraging via internet zorgt ervoor, dat je de leerlingen allemaal wat later ziet reageren, en ook nog eens verschillend later afhankelijk van de snelheid van hun verbinding.
Grappig: tijdens de Summerschool/Winterreise hoor ik Jan, beneden mij in de huiskamer, altijd een halve seconde achter de door mij uitgestuurde muziek aanspelen.
Wat betreft dit laatste: ik ben momenteel aan het uitproberen of ik niet beter via een ‘advanced’ optie bij ‘shared screen’ in Zoom ook direct via mijn computer het geluid kan laten afdraaien. Het jammere is alleen dat ik dan weer niet tegelijkertijd een notenbeeld kan delen.
Het bedienen van alle knopen is nogal tijdrovend. Gelukkig kunnen leerlingen intussen gewoon zelf kunnen oefenen in hun ‘muted’stand.
Uiteindelijk zijn de Zoom lesavonden in de vakantieperiode uitgelopen op wereldwijde veertiendaagse play-along sessies (Coklebo’s Summerschool).
Op veler verzoek heb ik dat nu voortgezet, maar wel iets minder frequent, want de voorbereiding is een tijdrovende bezigheid: Elke 2e woensdag van de maand is er de ‘Winterreise’.
Dat zijn natuurlijk geen les-avonden, maar pure samen-spelen-sessies om nieuwe muziek te leren kennen, die je dan weer met je eigen kleine ensemble verder kunt bestuderen.
Want: live trio- en kwartet spel kan gelukkig (nog) wel weer!
Spelen we hier met een trio of een kwartet, dan gebruiken we voor elke speler een hoek van de kamer. Het is even wennen, om wat verder uit elkaar te zitten, maar het werkt goed.
In de pauze luchten we de kamer.
Met de grotere groep ben ik uitgeweken naar een basisschool.
In de aula kunnen we met 11 personen elk op ruim twee meter van elkaar zitten.
Ieder neemt zijn eigen thermosflesje met koffie of thee mee.
Mondkapjes op bij binnenkomst en vertrek.
Vooraf en na afloop de ruimte luchten.
Ook met de gezellen in opleiding heb ik de draad weer opgepakt, wat betreft het onderdeel AMV.
Eerlijkgezegd bevalt met dat véél beter dan 1x per maand een uur AMV aan het begin van de lange studiedag.
We komen elke week een uur bijeen, en maken goede vorderingen, de concentratie is enorm, en de deelnemers maken hun huiswerk en sturen dat op via WhatsApp met een fotootje.
Waar zouden we zijn in deze tijd zonder al die digitale mogelijkheden?
De Gids voor Gezellen is bestemd voor (a.s.)basisgezellen, (a.s.)gezellen en meesters.
Jullie hebben de Gids aan het begin van je opleiding kunnen aanschaffen bij de Commissie voor ExamenRegeling en Kadervorming (CERK) van Bamboefluitvereniging Het Nederlandse Pijpersgilde.
Je behoudt het recht om updates te downloaden, zolang je lid blijft van het NPG.
A.s. (basis)gezellen kunnen dat regelen via hun opleider.
De Gids is uitsluitend bedoeld ter ondersteuning van het werken met bouw- en speelgroepen.
Gebruikers hebben beloofd de informatie niet door te zullen geven aan de leerlingen middels het maken van kopieën.
Uitzondering op deze regel vormen de maten- en grepentabellen: zij mogen voor gebruik in de bamboefluitlessen gekopieerd worden.
Niets van dit materiaal mag commercieel worden verkocht.
De Gids voor Gezellen kunt u hier niet meer downloaden. Hij kan worden aangevraagd bij Corry de Klepper.
Het Installatieformulier kunt u hier downloaden.
Ilse Bennings alternatieve sopraanbeschrijving kun je hier downloaden.
Ilse Bennings alternatieve altbeschrijving kun je hier downloaden.
De beschrijving van een Tenor-fluit voor kleine handen kunt u hier downloaden.
De Gids voor Gezellen kun je hier downloaden
Het Griekse Gilde organiseert van 5 juli - 11 juli 2020 een cursus in Astros. Meer informatie kun je hier downloaden.
Het Franse Gilde organiseert van 27 juli - 3 augustus 2020 een cursus in Athis Mons bij Parijs. Meer informatie kun je hier downloaden.
Het Britse Gilde organiseert van 10 - 15 augustus 2020 een cursus in Lane End. Meer informatie kun je hier downloaden.